ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΕΑ

Επιστήμη

Αστρονομία

16 Δεκεμβρίου

Ανακαλύφθηκε μεγάλος και δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής, που κρύβονταν έως τώρα από τη λάμψη του Ήλιου.

Continue reading
gaspra
Ιστορία

Αρχαιολογία

Δεκ 16

Η δίγλωσση Φοινικική-Κυπριακή επιγραφή του Ιδαλίου του 375 π.Χ.

Continue reading
idalion

Τελευταίες ειδήσεις

Ανακαλύφθηκε μεγάλος και δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής

Gaspra

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων του Αστεροσκοπείου Cerro Tololo Inter-American στη Χιλή εντόπισε για πρώτη φορά τρεις μεγάλους κοντινούς αστεροειδείς, που κρύβονταν έως τώρα από τη λάμψη του Ήλιου. Ένας από αυτούς είναι ο μεγαλύτερος δυνητικά επικίνδυνος για τη Γη αστεροειδής που έχει ανακαλυφθεί κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Οι τρεις διαστημικοί βράχοι ανήκουν σε έναν πληθυσμό αστεροειδών που κινείται στο εσώτερο ηλιακό σύστημα, ανάμεσα στον Ήλιο και στις τροχιές της Γης και της Αφροδίτης. Πρόκειται για μια περιοχή πολύ δύσκολη για αστρονομικές παρατηρήσεις, καθώς τα επίγεια τηλεσκόπια «τυφλώνονται» από την λάμψη του άστρου μας, ενώ τα διαστημικά αδυνατούν πλήρως να παρατηρήσουν, καθώς τα ηλεκτρονικά τους θα καίγονταν από την ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι, μέχρι σήμερα έχουν παρατηρηθεί μόνο 25 αστεροειδείς με τροχιές τελείως ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο.

Continue reading

Η δίγλωσση Φοινικική-Κυπριακή επιγραφή του Ιδαλίου του 375 π.Χ.

idalion

Η Κυπριακή συλλαβική γραφή αποκρυπτογραφήθηκε το 19ο αιώνα (το 1870), από τον G. Smith. Αιτία ήταν η Φοινικικήυπριακή δίγλωσση επιγραφή που βρέθηκε στο Ιδάλιο. Ο Αιγυπτιολόγος Samuel Birch (1872), ο νομισματολόγος Johannes Brandis (1873), οι φιλόλογοι Moritz Schmidt, Wilhelm Deecke, Justus Siegismund (1874) και ο γλωσσολόγος H.L. Ahrens (1876) συνέβαλαν επίσης στην αποκρυπτογράφηση.

Το Φοινικικό κείμενο (στην πάνω μεριά της επιγραφής), αποτελείται από τρεις ελλιπείς γραμμές. Η κατεύθυνση της γραφής είναι από τα δεξιά προς τα αριστερά (αριστερόστροφη).

Το Ελληνικό κείμενο, γραμμένο με το Κυπριακό συλλαβάριο (στο κάτω μέρος της επιγραφής), βρίσκεται γραμμένο σε τέσσερις γραμμές. Η αρχή στις πρώτες γραμμές λείπει, αν και είναι πλήρεις προς την αριστερή πλευρά. Η κατεύθυνση της γραφής είναι από τα δεξιά προς τα αριστερά (αριστερόστροφη).

Continue reading

Ελληνικά Νέα (Greek News)

Ιστοσελίδα υπό κατασκευή.

Αρχειοθήκη

  1. eBooks
  2. mp3
  3. videos

Που θα μας βρείτε

  1. YouTube
  2. Twitter
  3. Facebook
  4. Instagram
  5. Wordpress